CAUTION! Hippos in dam

05-08-2022

We reden tussen de rotsen, gebergtes, graslanden, fynbos, struisvogelboerderijen, sloppenwijken, victoriaanse huizen en tenslotte ook wijngaarden. Onze reis bestaat overwegend uit kustgebied maar drie dagen geleden namen we de auto richting het binnenland. 

Afrikaanse schoonheid alom. Ik wil me bijna excuseren voor mijn enthousiasme maar er zijn te weinig woorden om dit landschap te beschrijven. Tijdens onze reis richting het binnenland begaf ik me precies terug in de roodbruine woestijnen van Alice Springs in Australië. Waar het gebergte het landschap in tweeën deelt door het contrast met de helderblauwe lucht. Dat is in tegenstelling tot het zeegebied waar het water overvloeit in de oneindige hemel. 'Uitgestrekt' is een woord dat ik vaak gebruik om Zuid-Afrika te beschrijven maar alles is hier zo onaangeraakt dat de wereld groter en mooier lijkt. 

In alle eerlijkheid had ik echt absoluut geen inspiratie voor deze blogpost. Dat kwam voor een deel omdat ik niet mega cliché wou klinken als ik over safari's, the big five en bivaktenten zou beginnen. Ik kan je vertellen dat ik een gnoe (ook gekend als wildebeest) heb gezien. Het dier dat Mufasa heeft gedood in de Lion King. Natuurlijk is het Scar die hem heeft vermoord maar je weet wel over welke scène ik het heb. Ik kan je ook vertellen dat we wakker werden door het geluid van nijlpaarden vlak naast onze tent. Ze klinken min of meer als grote, luide varkens (dat is in groot contrast met hoe gevaarlijk ze eigenlijk zijn). Samengevat: wilde dieren zijn een van de meest indrukwekkendste dingen die ik ooit gezien heb. 

Op bush safari in de vetplanten halfwoestijn 

De autorit van Hermanus naar Oudshoorn was ongeveer vier uur. Toen we aankwamen in Buffelsdrift (zo heette ons verblijf) sprongen we meteen de jeep in. Ik vond het fascinerend hoe het allemaal in zijn werk ging. Als we ons in de jeep bevonden ben je in de ogen van de dieren deel van het landschap. Op die manier konden we neushoorns benaderen tot zo'n tien meter. Dat was imposant. 

Een giraffe dat op volle speed een berg afrent. Ik wist zelfs niet dat ze zo snel konden lopen. Zo indrukwekkend. Persoonlijk vond ik de gemsbok (ook een soort antilope) een van de meest fascinerende dieren. Een spierwit gezicht met zwarte, spiesvormige hoorns. 

De vetplanten halfwoestijn, of 'die sukkulente Karoo' in het Afrikaans, is het gebied waar we verbleven. Een halfwoestijn dat een grotere verscheidenheid aan planten heeft dan Europa en Amerika tezamen, en dan vooral vetplanten. Een heel specifieke vegetatie. Omdat het gebied droog is kunnen dieren door middel van vetplanten alsnog vocht innemen. Een mooie wisselwerking.  


Loadshedding  

We hebben er nog niet veel last van gehad sinds we hier zijn omdat de meeste verblijven hier op voorbereid zijn en dus een generator hebben. In Oudshoorn doofde het licht twee keer om acht uur 's avonds tot de generator werd opgestart. Hier is het echt de normaalste zaak van de wereld, terwijl we daar in België zelden of nooit mee geconfronteerd worden.  

Om volledige stroomuitval (een black out) in Zuid-Afrika te voorkomen heeft Eskom, de nationale energieleverancier het loadsheddingsysteem bedacht. Dat was broodnodig aangezien er gewoonweg niet genoeg energie kon worden opgewekt voor het hele land. In het kort is het een geplande stroomuitval in bepaalde gebieden die naargelang het energietekort volgens bepaalde fases werkt. Tijdens fase 1 gaat het slechts om één tijdsinterval per dag. Als fase 3 wordt aangekondigd zullen dat er al meerdere zijn. Op die manier gaat het verder tot fase 7 en zelfs 8. Gelukkig worden die laatste twee zo goed als nooit gebruikt. 

© 2022 Antony De Graaf. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin