Natuurwonderen bestaan
De Route naar Kaap de Goede Hoop
Het klinkt misschien als een bedevaartstocht maar ik kan je verzekeren dat deze wonderen niets met een God te maken hebben. Onderweg naar wat traditioneel het zuidelijkste puntje van Afrika is, keken we allemaal stomverbaasd naar de schoonheid van de natuur.
Muizenberg
Een prachtig uitgestrekt surfstrand waar de golven ideaal braken voor het longboard even uit te nemen. Wij stonden al in de startblokken om de zee in te gaan.
Afrikaanse pinguïns in Boulders beach
National Geographic is er niks tegen. Een pinguïn moeder met haar jong vlak voor onze neus. Even verderop een volledige kolonie Afrikaanse pinguïns aan het strand. Deze soort wordt iets groter dan een halve meter en ik vind ze persoonlijk heel aandoenlijk. Ze zijn duidelijk gewend aan het feit dat honderden mensen per dag komen gapen naar hun dagdagelijkse leventje. Hun biotoop wordt dan ook goed beschermd, dus we kunnen ze vanop een afstand bekijken. Uren zou ik hier naar kunnen kijken. Ik zal maar achterwege laten dat ik wééral ontroerd was.
Kaap de Goede Hoop
De route naar Kaap de Goede Hoop was fantastisch mooi: vele 'Lion
King'-achtige rotsen, prachtige vegetatie en verschillende wilde Afrikaanse
dieren. Het maakt dan ook deel uit van het Table Mountain National park en is een
absolute must als je ooit van plan bent om Kaapstad te bezoeken. Wij hadden de
fout gemaakt om onderweg naar het park vele tussenstops te maken. De
helderblauwe surfstranden van Muizenberg en de pinguïns in Boulders Beach zijn
ook zeker een bezoekje waard, maar je wilt echt zeker een dag spenderen in het
gebied rond Kaap de Goede Hoop.
Het was ongeveer half vijf toen we arriveerde bij de wandelroutes. In Zuid-Afrika is het momenteel winter, dus de zon is rond zes uur s 'avonds weer onder. Dat hadden we dus fout ingeschat. Net genoeg tijd om de klim te maken tot Kaappunt waar de bekende vuurtoren staat. Daar, op dat punt, leek de wereld niet te eindigen. Zo'n uitgestrekte schoonheid.
Kaap de Goede Hoop werd eerst gedoopt tot 'Stormkaap'. In de 15de eeuw kwamen schepen hier vaak in de problemen. In de geschiedenislessen had ik geleerd dat dat een gevolg was van de ontmoeting van twee oceanen waardoor de zee veel ruiger is. Door de temperatuurverschillen van het water ontstaan er namelijk vreemde stromingen, en dat leidde uiteindelijke tot vele schipbreuken (Het samenkomen van de Indische en de Atlantische oceaan kan je trouwens zien op de foto).
Daarna kreeg het een meer optimistische naam omdat het deel uitmaakte van een belangrijke route naar het Oosten. Traditioneel gezien wordt deze Kaap gezien als het Zuidelijkste punt van Afrika. Geografisch is dat Kaap Aghulas, zo'n 170 kilometer naar het Oosten.
Verwonderd
Vandaag was zo'n dag dat ik vaak aan mijn opa moest denken. Wat we vandaag beleefd en gezien hebben zou ik hem dan vertellen. Hoogstwaarschijnlijk zou ik alles dan een paar keer moeten herhalen aangezien hij niet meer zo goed kon horen maar hij zou zijn oren spitsen. Dat deed hij altijd als zijn kleinkinderen aan het woord waren. Mijn opa was een heel geleerd man en een echte krantenlezer. Een krant en een Duvel, meer had hij niet nodig om zijn dag door te komen. Daardoor was hij heel geïnteresseerd in politiek en geschiedenis. Vermoedelijk zou hij me dan aanvullen als ik historische feiten zou vertellen want zijn algemene kennis reikte waanzinnig ver.